Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Александър е намерен. Световното започна. Хартиените бюлетини предизвикаха протест


Протестираща срещу връщането на хартиените бюлетини и другите промени в Изборния кодекс, гласувани от ГЕРБ, ДПС и БСП. Снимката е от 18 ноември
Протестираща срещу връщането на хартиените бюлетини и другите промени в Изборния кодекс, гласувани от ГЕРБ, ДПС и БСП. Снимката е от 18 ноември

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Хартиените бюлетини
  • Световното в Катар
  • Кърк Хамет от “Металика”

12-годишният Александър, който изчезна край Перник и беше в неизвестност девет дни, е намерен жив. Според властите няма данни, че детето е било отвлечено, но се проверяват всички версии.

Протест срещу хартиените бюлетини

Граждани протестираха в София срещу връщането на хартиените бюлетини и другите промени на Изборния кодекс, гласувани от ГЕРБ, ДПС и БСП. Хората носеха плакати с надписи “Спрете опраскването на Изборния кодекс” и “Не на хартиената мафия”.

Демонстрантите отидоха и пред БНТ, а Йордан Цонев от ДПС обясни с присъствието им това, че не отиде в телевизията, а екип дойде при него, за да го включи онлайн в предаване.

ГЕРБ, ДПС и БСП няма да се откажат от връщането на хартиените бюлетини, стана ясно от изказвания на ръководствата им в петък. “Демократична България” и “Продължаваме промяната” поискаха оттегляне на целия законопроект за промени в Изборния кодекс. Те предложиха временна комисия да обсъди въпроса, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска това да стане в срок от една седмица.

Президентът Румен Радев ще проведе консултации с “Демократична България” в понеделник. Остава среща с “Български възход”, след това идва връчването на мандатите.

Ракетни удари до АЕЦ “Запорожие”

Районът на АЕЦ “Запорожие” в Украйна беше подложен на ракетни удари. Някои от сградите са пострадали от обстрелите, но това не се е отразило по критичен начин на ядрената безопасност. Новината идва на фона на новата стратегия на руската армия - да унищожи енергийната система на Украйна. В резултат от ударите в последната седмица над 10 милиона украинци останаха без ток.

Най-тежките сражения в Украйна сега се водят в Донецка област. Володимир Зеленски каза, че става дума за “брутални боеве”, в които “няма покой и не настъпва затишие”.

Украйна започна да евакуира жителите на Херсонска и Николаевска области, които бяха окупирани от руската армия, но сега са освободени. Евакуацията е доброволна.

Великобритания ще дари на Киев системи за противовъздушна отбрана и средства за отблъскване на дронове. Това стана ясно, след като премиерът Риши Сунак посети Киев.

Украйна ще разследва възможно убийство на руски пленници от украински войници. Новината идва, след като се появиха кадри на разстрел на мъже в руски униформи.

България и войната

България встъпи в делото на Украйна срещу Русия в Международния съд. Това се случи осем месеца след началото на войната, след като страната беше критикувана за слаба или никаква ангажираност с търсенето на справедливост за престъпленията в Украйна.

Светът може да се представи и като обърнат надолу с главата, показва една среща на руски и български учени и политици в София. Тя описа западната цивилизация като вековно иго, а Русия като борец за мир. Не пропускайте този репортаж.

Главният прокурор

Служебният правосъден министър Крум Зарков предлага върховен съдия, избиран на случаен принцип, да разследва главния прокурор. Проектът предвижда и сваляне на мнозинството за избор и освобождаване на главния прокурор от 17 на 13 гласа във ВСС.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

По света

В Катар започна едно от най-противоречиво посрещаните световни първенства по футбол. То беше открито с церемония на стадион “Ал Бейт” в град Ал Хор и ще продължи до 18 декември. В първия мач от надпреварата Еквадор победи домакините с 2:0.

Опозиционерът Алексей Навални е преместен в карцер без право на никакви свиждания. Това е най-тежкото наказание в наказателната колония в Русия, в която се намира.

Шведските власти откриха следи от експлозиви до пробитите газопроводи “Северен поток”. Това потвърди съмненията за умишлен саботаж.

Северна Корея проведе тест на междуконтинентална балистична ракета с достатъчен обсег да достигне територията на САЩ. Ракетата падна в морето до Япония.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп отново има профил в Туитър. Новият собственик на мрежата Илон Мъск отмени решението, с което Тръмп беше блокиран.

Целувката на публично място е табу в Иран. Затова една снимка на млада двойка, която се прегръща и целува на оживена улица, стана част от протестите срещу властта.

Три препоръки

Днес е сравнително евтина храна, но някога е бил лукс. Оризът си проправя път до православното население на Османската империя, а след Освобождението руското окупационно управление забранява сеенето му. Стефан Дечев разказва тази история.

Доброволци се записват да воюват в чужда страна срещу обещания за добро заплащане. Не, не е история от съвременна Русия, която воюва срещу Украйна. А историята на “Синята дивизия”, изпратена от испанския диктатор Франко на Източния фронт.

Снимките ѝ са публикувани в медии по целия свят след началото на войната в Украйна. Снимането обаче е само част от работата на младши лейтенант Ирина, която сега е на фронта.

Човек на деня

Той е един от най-добрите метъл китаристи в света и един от пионерите на стила траш метъл. Свири “поне 361 дни в годината”, а в петък навърши 60 години. Китаристът на “Металика” Кърк Хамет е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG