Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: БСП получава третия мандат. Путин сменя генерали. Университети се деколонизират от Русия


Спасители търсят оцелели от руския ракетен удар, който срути 9-етажен блок в Днипро, Украйна
Спасители търсят оцелели от руския ракетен удар, който срути 9-етажен блок в Днипро, Украйна

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Радев пак избра БСП за третия мандат
  • Прокуратурата обвини четирима от Nexo
  • Руски ракетен удар уби десетки цивилни

Президентът Румен Радев връчва третия мандат за съставяне на правителство на БСП. Това е четвъртият път, в който той избира левицата за последния опит за редовен кабинет.

Две партии досега изразиха готовност да преговарят с БСП, ако получат покана. Едната е “Български възход” на Стефан Янев. Другата е “Продължаваме промяната”, която обаче посочи като разделителни линии промените в Изборния кодекс и подкрепата за Украйна.

“Демократична България” каза, че на този етап за преговори с БСП “не може да става дума”. ГЕРБ няма да подкрепи БСП и смята решението на Радев да даде третия мандат на левицата като “като желание да не се състави правителство”.

БСП ще свика Национален съвет, на който ще реши с кои партии ще преговаря.

Някои вече гледат към местните избори през есента. Гражданската организация “Спаси София” стана партия и си постави за цел да прекрати 17-годишното управление на ГЕРБ в София. Лидерът на формацията Борис Бонев каза, че ще се кандидатира за кмет.

Обвиненията срещу Nexo

Прокуратурата обвини четирима души за пране на пари от българската криптобанка “Нексо” (Nexo). Компанията отрече обвиненията и каза, че ще съди държавата.

Тази история има и политически измерения. Прокуратурата замеси бившия финансов министър Асен Василев, без да спомене името му и без да отправи конкретни обвинения. Партията му отрече той да има нещо общо. ГЕРБ използва акцията като повод за атака срещу опоненти. “Демократична България” видя опит да бъде “спасен редник Гешев”.

В същото време Европол и българската прокуратура съобщиха, че е разкрита мрежа за измами с криптовалута, която е действала в Германия, България, Кипър и Сърбия. Акциите са по инициатива на Берлин.

Какво мислите за тези новини? Коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

Забраната за износ на горива

Парламентът прие забрана за износ на руски нефт, както и на горивата, получени от преработката му в България. Решението цели България да изпълни условията на изключението, което получи от европейската забрана за внос на руски петрол.

Държавата ще може да поема контрола върху нефтената рафинерия на руската компания “Лукойл” в Бургас. Друга законова промяна предвижда забрана да се дават на концесия обекти като пристанището “Росенец”, което сега се контролира от “Лукойл”.

“Продължаваме промяната” съобщи, че е подала сигнал в ДАНС заради дълговете на ТЕЦ “Варна” на Ахмед Доган към “Булгаргаз”. Според партията държавният газов доставчик бездейства и не прави всичко необходимо да си върне парите.

Руските удари срещу цивилни

Руски ракетен удар разруши 9-етажен жилищен блок в украинския град Днипро. Съобщава се за поне 30 убити, сред които и 15-годишно момиче. Над 40 души още са в неизвестност. Атаката беше част от серия руски удари, които засегнаха също Киев и Харков.

Сраженията за източния украински град Соледар продължават. Русия съобщи, че е овладяла града, но Киев отхвърли това твърдение. Соледар е основна цел на руските сили.

Русия се готви за продължителна война и е насочила ресурсите си в тази посока, смята украинското разузнаване.

В разгара на войната Русия смени командира на армията си в Украйна. Сергей Суровикин беше заменен направо с шефа на руския Генерален щаб Валерий Герасимов. Какво означава това? Според руски политолози целта е Путин да укрепи властта си.

Бивш командир в частната военна компания “Вагнер” е напуснал Русия и е поискал убежище в Норвегия, съобщи Радио Свобода. Той възнамерява да свидетелства срещу основателя на “Вагнер” Евгений Пригожин.

По света

Специален прокурор ще разследва как Джо Байдън е боравил с класифицирани документи. Повод е откриването в склад в дома му на такива документи от времето, когато той беше вицепрезидент.

Бившият президент на Бразилия Жаир Болсонаро е разследван за подстрекаване на бунтове. Новината идва, след като негови привърженици щурмуваха парламента.

Иран екзекутира бивш заместник-министър, осъден за шпионаж в полза на Великобритания. В отговор Лондон отзова посланика си в Техеран и санкционира иранския главен прокурор.

Генералът от запаса Петр Павел спечели първия тур на президентските избори в Чехия. Той отива на балотаж с милиардера и бивш премиер Андрей Бабиш.

Три препоръки

Откакто историята и културата на Източна Европа се изучават в западните университети, основният разказ, който се преподава, е руският. След началото на войната обаче учените говорят за академична “деколонизация” от руското влияние. Не пропускайте тази история.

Във времената преди тревогите за холестерола, кухнята е била твърде далеч от всякакви представи за здравословно хранене. Маслото, лойта и тлъстото са били храни с особено висок статус. Историкът Стефан Дечев разказва с какви мазнини са готвели българите.

За него мечтите са нещо, с което човек просто се заема и осъществява. От малък иска да бъде на сцената и напуска училище, за да играе в театъра. А когато става звезда, се заема и с другата си страст – автомобилните състезания. Патрик Демпси е човек на деня.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG