Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Евроатлантиците" спорят за "Лукойл". Митрофанова отвори църквата. 10 ноември и добрите новини


Посланичката на Русия Елеонора Митрофанова присъства на молебен в руската църква "Св. Николай Чудотворец" в София. Храмът беше затворен от руското посолство в продължение на 50 дни.
Посланичката на Русия Елеонора Митрофанова присъства на молебен в руската църква "Св. Николай Чудотворец" в София. Храмът беше затворен от руското посолство в продължение на 50 дни.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • "Лукойл" скара партиите, които крепят правителството
  • Нова сделка за армията
  • Как Григорова спечели рисковите секции в София

Руската църква „Св. Николай Чудотворец“ в София отново отвори врати. 50 дни по-рано тя беше затворена, защото остана без рускоезични свещеници.

Църквата пак работи, но всичко друго си е същото.

Храмът беше отворен от този, който го затвори – посланичката на Русия Елеонора Митрофанова. Свещениците пак са назначени от свързвания с КГБ руски патриарх Кирил. Говорителката на външното министерство Мария Захарова заплашва България заради опита на властите да си върнат собствеността на храма.

Лукойл, бюджетът и евроатлантизмът

В края на миналата седмица един доклад посочи, че въпреки ембаргото върху Русия рафинирани продукти от руски петрол достигат до ЕС. Вратичка за това се оказа България, в която „Лукойл“ има изключение от ембаргото и печели стотици милиони. Тук накратко подредихме цялата история в опит да отговорим кой следи за правилата и какво може да последва.

Макар че повечето факти отдавна са известни, докладът провокира партиите, които се определят за прозападни и евроатлантически.

В петък ГЕРБ и ДПС призоваха за незабавна забрана на вноса на руски петрол в България. Срещу това се обявиха от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Делян Пеевски от ДПС и Делян Добрев от ГЕРБ сезираха прокуратурата за данните за незаконен износ от страна на „Лукойл“.

Премиерът Николай Денков пък предложи на ГЕРБ да забрани вноса на руски петрол през март, когато министър-председател трябва да стане Мария Габриел.

Конфликт между трите партии изглежда ще има и за бюджета за 2024 г. В петък проектът беше представен от финансовия министър Асен Василев. В него се предвиждат увеличаване на праговете на минималния и максималния осигурителен доход, както и част от данъчните ставки, макар че през март Василев казваше, че данъци не трябва да се вдигат.

Колегите от Капитал резюмират нещата така - 50% ръст на разходите за инвестиции, увеличение на заплатите в отделни администрации и почти никакви видими реформи.

ГЕРБ и ДПС казаха, че няма да подкрепят бюджета, ако в него не се предвидят повече пари за общините.

В последните дни представители на ГЕРБ дадоха интервюта, в които подчертаха, че нямат общо с управлението на кабинета, но лидерът ѝ Бойко Борисов каза, че тя засега остава в управлението заради евроатлантизма.

Модернизация на армията

Правителството е напът да осъществи oще една военна сделка. Армията купува 3D радари за новите F-16 за над 400 млн. лв. Само ден по-рано депутатите одобриха проекта за закупуване на нови бронирани машини "Страйкър" от САЩ за над 2.5 млрд. лева.

Израел и Газа

Израелските сили за отбрана ЦАХАЛ съобщиха, че са поели контрол върху 11 военни поста в Ивицата Газа от началото на сухопътната кампания.

Заедно с това израелските власти са готови да евакуират новородени от най-голямата болница в Газа. Заради САЩ Израел се съгласи да прави 4-часови военни паузи всеки ден.

Тел Авив смята, че фотографи, снимали за четири световни медии, са знаели, че Хамас ще нападне Израел на 7 октомври 2023.

Саудитска Арабия, Иран, Турция и други мюсюлмански страни призоваха за незабавно прекратяване на военните операции в Газа. Те се събраха на извънредна среща в Рияд.

Насилие и убийства на жени

Софийският апелативен съд (САС) пусна под гаранция свекъра на убитата Евгения Владимирова - Пламен Владимиров, който на 20 октомври беше осъден на доживотен затвор заедно със сина си и неин съпруг Орлин Владимиров.

В същото време прокуратурата приключи разследването по случая с Дебора Михайлова от Стара Загора, защото смята, че има всичко необходимо, за да докаже вината на обвиняемия. Става дума за делото срещу Георги Георгиев, обвинен за това, че в края на юни е нападнал, рязал с макетен нож и обръснал 18-годишната Дебора.

Няколко препоръки

Нито сме безпомощни, нито вярваме, че омразата ще задвижи нещата. Това са само две стъпки напред, които България направи след 1989 г. Диана Иванова напомня кои са другите.

Активността на балотажа от местния вот обикновено пада спрямо първия тур. Така стана и в София. С едно изключение. Рисковите секции в три квартала отбелязаха двоен ръст на избирателите. А това доведе до почти четворен скок на подкрепата за Ваня Григорова. Борис Митов разказва.

За едни е исторически успех, за други – предателство и опит за преврат. Испания е напът да приеме закон за най-голямата амнистия от повече от 40 години насам. Идеята обаче предизвика масово недоволство и дори безредици в Мадрид.

Рамзан Кадиров е лидер на Чечения отдавна и Кремъл много харесва това. Но той далеч не е единственият Кадиров във властта в автономната република на Руската федерация. И изглежда никой не вижда нищо нередно в това. Не пропускайте тази история.

Човек на деня

Нямате време за нищо, нали? Тогава се опитайте да спрете света за 72 минути и да си спомните смисъла на нещата. Стефан Н. Щерев ви дава тази възможност с новия си филм "Там". Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG