Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Противоречията около взрива с Гешев не намаляват. "Вагнер" не си тръгва от Бахмут


Борислав Сарафов и Иван Гешев. Снимката е от януари 2023 г.
Борислав Сарафов и Иван Гешев. Снимката е от януари 2023 г.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Противоречията около взрива
  • Вариантите за правителство
  • Битката за Бахмут

Противоречията около взрива до кортежа на главния прокурор Иван Гешев не намаляват.

Изясни се едно от тях - Гешев не пътувал със семейството си в момента на експлозията. Това потвърди самият той в първия си коментар пред БНТ седмица след случилото се.

Преди това заместникът на Гешев и шеф на следствието Борислав Сарафов беше казал, че главният прокурор е бил със семейството си, но вътрешният министър го опроверга. По-късно Сарафов каза, че е бил подведен от думи на самия Гешев.

В неделя Сарафов постави под съмнение друго обстоятелство около разследването на взрива - присъствието на израелски експерт, когото следствието цитираше по-рано. Сега Сарафов каза, че той е доведен “по разпореждане” на самия Гешев.

ГЕРБ вижда варианти за управление

ПП-ДБ е готова да чуе препоръки от ГЕРБ за управленска програма, каза Кирил Петков. Коалицията обаче няма да промени състава на проектокабинета си. Тя го представи след искане на ГЕРБ, но партията на Бойко Борисов го отхвърли и спря преговорите.

Томислав Дончев от ГЕРБ смята, че все още е възможно съставянето на правителство, подкрепено от ГЕРБ и ПП-ДБ. Той не изключи управление с другите партии и определи това като “авариен вариант”.

“Възраждане” вече отхвърли възможността да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ.

Остават ДПС, БСП и ИТН. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че партията му иска да участва в правителство и ще проведе лидерска среща с ГЕРБ.

Комисиите в парламента ще работят без избрани председатели, решиха депутатите. Вместо това председателят на Народното събрание ще посочва кой да води заседанията.

“Вагнер” не си тръгва от Бахмут

Ръководителят на “Вагнер” Евгений Пригожин каза, че Москва се е съгласила да изпълни исканията му да осигури повече боеприпаси за наемниците му. По-рано той заплаши да изтегли силите си от Бахмут точно заради недостиг на муниции. Сега Пригожин не потвърди изрично, че “Вагнер” остава в Бахмут, но изглежда точно това ще стане.

Киев обвини Русия, че атакува Бахмут с фосфорни бомби - оръжия, които предизвикват неконтролируеми пожари. Използването им срещу цивилни цели е военно престъпление.

ООН предупреди, че ситуацията в АЕЦ “Запорожие” “става все по-непредвидима и потенциално опасна”. Русия обяви евакуация на градове близо до централата, а Украйна каза, че очаква руски провокации.

Русия извърши нови атаки с ракети и дронове срещу Харков, Херсон и Одеса. Украинската армия е свалила част от тях, но други са предизвикали щети. Има убити и ранени цивилни.

Киев съобщи, че за пръв път е свалил руска свръхзвукова ракета “Кинжал”. За прехващането на ракетата е използвана система за противовъздушна отбрана “Пейтриът”.

Украинската контраофанзива ще има решаващо значение за начина, по който ще приключи войната, каза политологът Франсис Фукуяма. Според министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников обаче светът има “завишени очаквания” за очакваното контранастъпление и може да се разочарова.

България може да загуби милиарди

България ще загуби поне 17 млрд. лева, ако се откаже от ангажиментите за намаляване на въглеродните емисии, съобщи енергийният министър Росен Христов.

Брюксел предлага 10 млн. евро помощ за фермерите в България заради вноса на зърно от Украйна, каза земеделският министър Явор Гечев. По думите му парите са “недостатъчни”.

България ще разчита на своите изтребители МиГ-29 до доставката на първите F-16 и няма да купува т.нар. междинни самолети, съобщи военният министър Димитър Стоянов. Кабинетът търсеше оферти, но се оказа, че страната не може да си ги позволи.

Евродепутатът Андрей Ковачев и четирима други българи не са допуснати да влязат в Северна Македония в събота. София осъди случая, а Скопие каза, че те са спрени като “потенциални нарушители на обществения ред”. Еврокомисията критикува отказа да бъде допуснат Ковачев и призова македонското правителство да изясни случая.

Кремъл стои зад протести в Европа

Руските служби организират демонстрации в западни градове с цел пропаганда, откри международно журналистическо разследване. Целта е да се създадат настроения срещу Украйна и да се саботира разширяването на НАТО.

В Русия писателят Захар Прилепин, известен с подкрепата си за войната в Украйна, е ранен при взрив. Това е третият инцидент с поддръжник на Кремъл от началото на войната.

Руски изтребител предизвика инцидент със самолет на Полша над Черно море. Полският самолет е изпълнявал мисия на европейската агенция за гранична охрана, а руският Су-35 го е прехванал над международни води.

По света

Чарлз Трети беше коронясан за крал на Обединеното кралство на церемония в Уестминстърското абатство - първата кралска коронация в Лондон от 70 години.

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви затягане на правилата за притежание на оръжие в страната, след като две стрелби взеха 17 жертви. Министърът на образованието Бранко Ружич подаде оставка.

Остава една седмица до изборите в Турция. Опозицията проведе най-големия си митинг досега с призив “Време е за промяна”. Президентът Ердоган също събра многохиляден митинг. Защо са важни тези избори? Припомнете си анализа на Димитър Бечев.

Три препоръки

Може ли един стар автобус да се превърне в болница? Отговорът е да, а целта е да се спасяват животите на ранени украински войници на фронта.

Знаете ли как се шие българско знаме? Не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед - законът съдържа редица конкретни изисквания. Вижте повече в това видео.

Те са четирима артисти, които събират стари домашни филми. Бързо разбират, че лентите няма да оцелеят, ако не бъдат дигитализирани. Затова създават електронен архив на българското любителско кино. Не пропускайте историята на “Киноклуб Супер 8”.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG