Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Русия иска "по-прагматично" правителство в България. Кои са украинците, сражавали се на Шипка


Посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова
Посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова

Най-важното тази сутрин:

  • Русия няма да затваря посолството в София
  • ГЕРБ предложи коалиция на ПП
  • Взрив избухна в оръжеен склад на Гебрев

Етническите сърби в Северно Косово блокираха пътища близо до два гранични пункта със Сърбия. Напрежението ескалира ден преди влизането в сила на нови ограничения за пристигащите от Сърбия. По-късно Косово отложи прилагането на забраните с един месец.

Русия иска “по-прагматично” правителство в София

Русия вече не разглежда варианта да скъса дипломатически отношения с България заради изгонването на 70 дипломати, каза руската посланичка Елеонора Митрофанова. Тя изрази надежда, че след изборите България ще има “по-прагматично правителство”.

Премиерът в оставка Кирил Петков очаква служебният кабинет, който предстои да бъде назначен от президента Румен Радев, да довърши работата по газовата връзка с Гърция. Тя ще гарантира алтернативи на руския газ, а строителството ѝ беше забавено с десетилетие.

Ако отиващото си правителство има поне един успех, това е откъсването от газовата зависимост от Русия. Всички обаче са против него - Румен Радев определи ситуацията като опасен хаос, а БСП, ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” поискаха сдобряване с “Газпром”.

Предизборната кампания започна

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи на “Продължаваме промяната” (ПП) коалиция след изборите. Той каза, че партията му ще подкрепи съдебната реформа и търсенето на алтернативи на руския газ. Досега ГЕРБ беше против тези планове на управляващите.

ПП се отнася негативно към предложението, стана ясно от декларация на партията. Тя посочи като своя цел да има независима прокуратура и Борисов да “понесе отговорност”.

Другите партии също започнаха да се готвят за избори. БСП отчете “добре свършена работа” в управлението, ПП изрази увереност, че ще спечели изборите през есента, а ДБ призова за обединение. ИТН каза, че ще се яви “сама срещу всички”, а “Възраждане” смята вота за “референдум за бъдещето на България”.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

ООН ще разследва убийствата в Еленовка

Русия ще позволи на ООН и Червения кръст да разследват атаката срещу затвора в окупирания град Еленовка, където бяха убити над 50 украински пленници. Изявлението дойде в неделя, три дни след нападението и след като Украйна призова за разследване.

В петък Киев и Москва се обвиниха взаимно за атаката срещу затвора. Украйна каза, че руските сили са атакували лагера, за да прикрият предполагаеми изтезания и екзекуции на пленени в Мариупол украински военни. Русия отрече и обвини Украйна в провокация.

Русия възнамерява “да заличи Украйна напълно от картата на света”. Това каза постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд. По думите ѝ Вашингтон забелязва признаци, че Русия се подготвя за опит да анексира цялата територия на източните украински области Донецк и Луганск и южните Херсон и Запорожие.

Този опит може да бъде осъществен съвсем скоро. Назначените от Русия власти в окупираните области в Южна Украйна са под натиск от Москва да проведат референдуми за присъединяване към Русия, съобщи британското разузнаване.

Украйна обяви задължителна евакуация на хората в Донецка област в Източна Украйна. “Колкото повече хора напуснат сега, толкова по-малко хора ще има време да убие руската армия”, каза президентът Зеленски. Евакуацията трябва да завърши преди зимата.

САЩ предлагат 10 млн. долара награда за информация, свързана с намесата на Русия в президентските избори през 2016 г. Вашингтон търси сведения за свързания с руския президент Путин бизнесмен Евгений Пригожин и за неговата “фабрика за тролове”.

Нов взрив избухна в оръжеен склад

Взрив избухна в неделя в склад за боеприпаси на бизнесмена Емилиян Гебрев. Няма пострадали хора. Това не е първият взрив в оръжеен склад в България. Самият Гебрев беше жертва на опит за убийство през 2015 г., свързван с агенти на руските служби.

Вътрешният министър Бойко Рашков обвини прокуратурата, че прикрива депутата от ГЕРБ Бранимир Балачев. Според Рашков има доказателства, че той е нарушил карантината си заради COVID-19 цели осем пъти, но въпреки това не е разследван.

Върховният административен съд потвърди връщането на частната фирма “Евролаб 2011” на границата. Лабораторията над 10 години осъществява контрола на вноса на храни на пункта “Капитан Андреево” и печели от това. Новите управляващи я обвиниха в корупция.

Продажбата на райски газ на непълнолетни вече е забранена. Това стана със законова поправка, която депутатите от всички партии подкрепиха. Какво е райски газ и защо той е опасен? Припомнете си в този текст.

И две препоръки

Публиката я помни с ролите на сцената на Народния театър и от сериалите “Клиника на третия етаж” и “Тя и той”. Приятелите ѝ я описват като щура, чувствителна, щедра. Актрисата Стефания Колева навърши 49 години и е човек на деня на Свободна Европа.

Руско-турската война от 1877-1878 г. често се посочва като основание за близост на Русия с България. Всъщност голяма част от редовите войници, сражавали се за освобождението на България, са от градове в днешна Украйна. Не пропускайте този разказ на Стефан Дечев за двата украински полка, сражавали се редом с опълченците на Шипка.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG