Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Демонстранти саботираха филм. Въпросът е къде е МВР. Как Пеевски отново излезе на сцената


Депутатът от ДПС Делян Пеевски в парламента
Депутатът от ДПС Делян Пеевски в парламента

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Демонстранти саботираха филм
  • ВСС обсъжда уволнението на Гешев
  • Украйна потвърди началото на контраофанзивата

Демонстранти нахлуха в кино “Одеон” и саботираха прожекция на филм от София Прайд Филм Фест. Част от участниците бяха с тениски на “Възраждане”. Организаторите на прожекцията казаха, че полицаите на място са се поздравявали с демонстрантите, вместо да ги спрат.

ПП-ДБ осъди поведението на “Възраждане” във връзка с осуетената прожекция. Депутатката Елисавета Белобрадова ще поиска обяснение за случая от новия министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Отстраняването на Гешев

Висшият съдебен съвет продължава в понеделник процедурата за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Самият той предстои да пътува до Брюксел и иска да бъде изслушан в парламента във връзка със случаи на “корупция по високите етажи на властта”.

БСП ще внесе предложение за сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради “Барселонагейт”, съобщи лидерката на партията Корнелия Нинова. ГЕРБ отговори като оприличи Нинова на “секретарка на г-н Гешев”, който вече поиска имунитета на Борисов.

Гешев внесе в парламента искане за сваляне на имунитета и на депутата от ГЕРБ Даниел Александров. Той е разследван за сексуално насилие и отрича обвиненията.

Връщането на Пеевски

Депутатът от ДПС Делян Пеевски смята, че фигурата на главния прокурор “тежи на обществото” и трябва да се премахне. Той каза това, след като участва като представител на ДПС в разговори с ГЕРБ и ПП-ДБ за промяна в конституцията.

Той е санкциониран от САЩ за корупция, но сега ще участва в реформата на конституцията. Свързван е с различни афери, но прокуратурата нито веднъж не се заинтересува от него. Как Пеевски се върна на първия ред в политиката? Отговорът е тук.

Правителството ще успее да предложи бюджет с до 3% дефицит, без да се налага увеличение на данъците или орязване на социални плащания, каза премиерът Николай Денков. Той добави, че ще има средства за увеличение на пенсиите.

По-рано парламентът прие на първо четене удължаването на бюджета от 2022 г. до приемането на нов.

Денков назначи първите заместник-министри в новото правителство. Сред тях има такива, заемали същите длъжности при правителството на Кирил Петков, както кадри от правителствата на Бойко Борисов. Вижте кои са те тук и тук.

На фронта в Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че украинската армия предприема “контраофанзивни действия” срещу руските сили, без да даде подробности. Думите му идват на фона на очакваното настъпление на силите на Киев към окупираните райони.

В същото време военното разузнаване на Великобритания определи като “смесен” напредъка на украинските сили, които водят сражения в Южна и Източна Украйна.

Трима цивилни загинаха, а 26 бяха ранени при руска атака с ирански дронове в Одеса в събота. В същото време САЩ съобщиха, че разполагат с информация за намерения на Иран да изгради завод за производство на дронове на територията на Русия.

Наводненията в Украйна

Около 700 000 души в Украйна са лишени от достъп до чиста питейна вода в резултат на пробиването на язовир “Нова Каховка”, съобщи ООН. Окупираната АЕЦ “Запорожие” спира последния си работещ реактор заради опасността от наводнения.

Киев и Москва се обвиняват взаимно за пробиването на язовирната стена. В петък Украйна публикува запис на телефонен разговор, който според нея потвърждава участието на Русия в случилото се.

Евакуацията на хората от наводнените райони е затруднена от руските обстрели. В петък жители на Херсон бяха ранени, докато се опитваха да се спасят от засегнатите места.

Украински доброволци продължават да издирват и спасяват животни, хванати в капан от наводненията. Не пропускайте тези снимки.

Няма данни за замърсяване в района на българското черноморско крайбрежие след разрушаването на язовирната стена, съобщи правителството. “Нова Каховка” е разположен на река Днепър, която се влива в Черно море.

Пред руското посолство в София се проведе протест заради разрушаването на язовира. Българи и украинци изливаха вода и поставяха детски играчки пред сградата, за да напомнят за пораженията от тежките наводнения, и скандираха “ТероРусия”.

Помощта за Украйна

Военният министър в новото правителство Тодор Тагарев се срещна с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук и обсъди с нея възможностите България да помогне.

България ще се включи в общата поръчка на ЕС за боеприпаси за Украйна, каза Тагарев пред бТВ. Служебният кабинет досега блокираше участието на страната в процедурата.

В същото време български политици от БСП и “Възраждане” присъстваха на прием в руското посолство в София. Тук можете да видите кой точно е бил на събитието.

Протестиращи срещу правителството се събраха в събота пред сградата на парламента. Демонстрантите носеха знамена на проруската “Възраждане”, присъстваха и привърженици на “Левицата!”.

Обвиненията срещу Тръмп

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е обвинен, че е съхранявал неправомерно поверителни документи в имението си. Според прокурорите той е нарушил задължението си да пази държавните тайни. Тръмп смята обвиненията за “смешни и неоснователни”.

Три препоръки

Руската армия е унищожила поне 1500 училища от началото на инвазията си в Украйна. Хиляди деца са без класни стаи, но иновативна технология може да помогне. Как се “принтира” училище? Вижте тук.

Зиданка е част от голяма пещерна система край Лакатник. Доскоро пещерняците я смятат за прашна и скучновата. Докато не откриват една впечатляваща нова зала вътре. Сега мисията им е да я опазят. Не пропускайте това видео.

Тя е едно от най-известните имена зад кадър в телевизионната журналистика. Колегите ѝ знаят, че винаги отстоява професионализма и е готова да напусне работата си в името на истината. Люба Ризова е човек на деня.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG