Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Трифонов иска Петков и Василев вън от властта. Аргументите на ИТН се разминаха с фактите


Слави Трифонов даде интервю пред "Дарик радио"
Слави Трифонов даде интервю пред "Дарик радио"

Най-важното тази сутрин:

  • Трифонов иска Петков и Василев вън от властта
  • Аргументите на ИТН се разминават с фактите
  • Кой предлага подкуп за границата

Слави Трифонов е изтеглил “Има такъв народ” (ИТН) от коалицията, за да попречи на Кирил Петков и Асен Василев да управляват. За пръв път той посочи това като цел на напускането на коалицията. Трифонов каза, че “те трябва да стоят далеч от властта”.

Двама от министрите на ИТН вече подадоха оставки. Очаква се това да направят и другите. Премиерът Кирил Петков обаче няма да бърза с “персоналните промени”.

Кабинетът вече няма мнозинство в парламента. Петков каза, че ще продължи да търси подкрепа от отделни депутати от ИТН.

Президентът Румен Радев призова партиите да намерят ново мнозинство. Нито една от формациите извън управлението не е заявила намерение на подкрепи кабинета на Петков.

Кой печели от решението на Трифонов да напусне коалицията? Точно тези, с които той твърдеше, че се бори. Действията на ИТН “реабилитират ГЕРБ и ДПС”, а “Борисов потрива ръце доволен”, казаха анализатори.

Аргументите на Трифонов и фактите

ИТН посочи две причини да напусне коалицията - че в хазната няма пари и че Кирил Петков ще вдигне ветото върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. Проверихме двете твърдения. Изводът е, че те не са подкрепени с факти.

Държавата не е близо до фалит, както твърди Трифонов, казват експерти. Похарчените от кабинета 9 млрд. лева през декември не са най-голямата сума, харчена някога.

А може ли Петков да вдигне ветото върху преговорите на Скопие с ЕС? Юридически това е възможно, но политически - не е, казват експерти. Самият премиер казва, че София няма да вдигне ветото докато не бъдат изпълнени българските искания.

Руският газ и борбата с корупцията

ИТН посочи и още една причина за разрива си с останалите участници в управлението. Партията е искала отлагане на отказа от руски газ и продължаване на преговорите с “Газпром”, каза зам.-министърът на енергетиката от ИТН Пламен Данаилов. Министърът Александър Николов, също от ИТН, отрече това да е причина за напускане на коалицията.

Руската компания едностранно спря доставките за България през април, а кабинетът каза, че няма да преговаря за продължаване на договора, който изтича в края на годината.

ИТН и ПП се разминаха по още един въпрос - реформата на антикорупционната комисия. Депутатите от ПП внесоха проект за реформа и обвиниха ИТН, че са саботирали работата по него. ИТН го критикуваха и обвиниха премиера, че иска “свой Гешев”.

“Войната за границата” и подкупите

Директорът на агенцията по храните е получил предложение за подкуп за лабораторията на “Капитан Андреево”. Запис от разговора беше изпратен до медиите, а от агенцията потвърдиха самоличността на участниците. Сега директорът на агенцията е с охрана.

“Войната за границата” започна, след като правителството отстрани частна лаборатория, която над 10 години осъществява контрола на вноса на храни от Турция към България. Тази дейност генерира приходи от 5000 лева на час. Цялата история е тук. Депутати от ПП директно обвързаха този случай с действията на ИТН. Слави Трифонов отрече да има връзка.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

Войната в Украйна и целите на Русия

Руска артилерия атакува град Лисичанск в Източна Украйна. Градът е подложен на тежки бомбардировки. Битката за ключовия град Северодонецк продължава. Руската армия удари химически завод, където вероятно се крият стотици цивилни.

Окупираният от руската армия украински град Мариупол е изправен пред риск от епидемия от холера. Там няма течаща вода, а медицинските консумативи са изчерпани.

Днешна Русия трябва да си “връща и укрепва” територии така, както го е правил Петър Първи, каза руският президент Владимир Путин. В началото на войната срещу Украйна Москва твърдеше, че не иска територии.

САЩ първи предупредиха за намерението на Русия да нахлуе в Украйна. Володимир Зеленски “не искаше да чуе” тогава, каза президентът на САЩ Джо Байдън.

Заради военната агресия срещу Украйна, ресторантите “Мадоналдс” се изтеглиха от Русия. Част от обектите обаче отвориха отново - с руски собственик и ново име - “Вкусно и точка”.

В България изложба на снимки от войната в Украйна бяха вандализирани. Върху някои от изображенията на разрушения и пострадали хора е нарисувана с бял спрей буквата Z, която Русия използва като символ на своята инвазия. Повече за изложбата прочетете тук.

И две препоръки

Партията на френския президент Еманюел Макрон може да загуби мнозинството си в парламента, сочат резултатите от първия тур на парламентарните избори. Диляна Теохарова обяснява какво ще промени това.

“В лицето на насилието и смъртта въображението изтръпва.” Думите са на полската писателка Олга Токарчук и са по повод войната, на Русия срещу Украйна. Въпреки това тя мисли, че трябва да се борим за свободното си въображение. Токарчук стана “Доктор хонорис кауза” на Софийския университет и е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG