Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Санкциите стигнаха до политици от ГЕРБ, ДПС и БСП. Какъв мир иска Радев в Украйна?


Бойко Борисов и Владислав Горанов на пресконференция в централата на ГЕРБ. Снимката е от 24 март 2022 г.
Бойко Борисов и Владислав Горанов на пресконференция в централата на ГЕРБ. Снимката е от 24 март 2022 г.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Новите санкции по “Магнитски”
  • Новата коалиция за изборите
  • Марк Крамер в България

САЩ санкционираха по закона “Магнитски” петима българи, уличени в “широко участие в корупционна дейност”. Това са бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров, двама бивши шефове на АЕЦ “Козлодуй” и обвиненият в шпионаж Николай Малинов.

Горанов е санкциониран за подкупи в сферата на хазарта и връзки с Пеевски. Овчаров е уличен в корупция, свързана със сделки с ядрената централа в Козлодуй, за което са санкционирани и бившите ѝ директори. За Малинов е посочено, че е подкупил съдия.

Четирима от санкционираните казват, че не са участвали в корупция. Овчаров видя в санкциите “удар срещу българската енергетика”. Горанов досега не е коментирал мерките.

Великобритания наложи санкции на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, както и Васил Божков и Илко Желязков. Те бяха санкционирани от САЩ през 2021 г. За пръв път Лондон санкционира европейски граждани, каза британският посланик Роб Диксън пред бТВ.

Санкциите са “присъда” за прокуратурата

Президентът Румен Радев и служебното правителство казаха, че “високо ценят подкрепата” на Вашингтон и Лондон в борбата с корупцията. ГЕРБ се разграничи от Владислав Горанов. БСП видя “атака срещу руското присъствие в енергетиката”.

Прокуратурата смята санкциите за “открита подкрепа” за своите действия. Според “Демократична България” (ДБ) и “Продължаваме промяната” (ПП) обаче санкциите са “присъда за работата на прокуратурата”, защото нито един от санкционираните не е осъден, а Горанов не е и разследван. Всички реакции са събрани тук.

Прокуратурата обвини бивш министър заради договори за природен газ от периода точно след като Русия спря доставките за България. Отстрани изглежда все едно прокуратурата защитава именно руските интереси, казват експерти.

Какво мислите за тези новини? Коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

Какъв мир иска Радев в Украйна

Протест срещу президента Румен Радев се проведе в петък под надслов “Ние сме България, ЕС и НАТО. Радев – вън!”. Повод е призивът му да не се допуска военна нова помощ от България за Украйна и да се търси “мирно решение на конфликта”.

Радев всъщност предлага Украйна да “застане на колене”, каза съветникът на украинския президент Михайло Подоляк. “Това е невъзможно”, добави той в интервю за бТВ.

ДБ, ПП и ГЕРБ критикуваха Радев за позицията му. Според тях той иска “някакъв друг мир” в Украйна, който предполага “форма на капитулация пред руската агресия”. Атанас Атанасов от ДБ каза, че ще работи за импийчмънт на Радев в следващия парламент.

Проекторезолюция на ООН също призовава за мир. Този мир обаче трябва да гарантира “суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост” на Украйна.

Нова коалиция се явява на изборите

На изборите на 2 април “Продължаваме промяната” и “Демократична България” ще се явят в коалиция. Целта им е да са първа сила и да съставят “реформаторско управление”.

БСП подкрепя искането на “Възраждане” за отлагане на приемането на еврото, каза лидерката на партията Корнелия Нинова на 50-ия конгрес. Левицата реши да организира референдум за “джендър идеологията”. Имаше искане за оставката на Нинова, но то не беше допуснато за разглеждане.

Бивши членове на БСП ще се явят на изборите в нова формация - “Левицата!”. В нея влизат Мая Манолова, Татяна Дончева и Румен Петков, а целта им е да “отстояват мира”.

Русия претърпя загуби на фронта

Руската армия претърпя тежки загуби след опит за пробив на фронта при Угледар, Донецка област. Кадри от дрон показват десетки унищожени руски бронирани машини и поне 30 изоставени. По-рано Украйна съобщи за над 1000 убити руски войници за един ден.

Киев получи обещание за западни танкове, а сега призовава и за изтребители, с които да се защитава от руските атаки. Възможно ли е това? Отговорът е тук.

Украйна е разкрила руски “план за унищожаване на Молдова”. Разузнаването на Кишинев потвърди. Става дума за план да се “разбие демокрацията” на страната и така да се установи контрол над нея.

Помните ли тази снимка? Останки от дрон, изстрелян от Русия към Киев, върху които някой цинично е надраскал “Честита нова година”. Написаното е на руски, а дронът е ирански. Докъде ще стигне това приятелство между Иран и Русия? Отговорът е тук.

Жертвите на земетресението се увеличават

Жертвите на земетресението в Турция и Сирия достигнаха над 28 000 души в неделя. ООН очаква броят на загиналите да нарасне двойно. Спасителите все още намират живи хора под отломките. Такъв е случаят на семейство преселници от България.

Американски и канадски военни са свалили неидентифициран летящ обект над Канада, По-рано САЩ свалиха балон, за който смятат, че е изпратен от китайската армия. Според Вашингтон това е шпионска програма, насочена към повече от 40 държави.

Съдът остави в ареста обвинения за убийството на Иван Владимиров-Нав. Според властите Румен Тонев е застрелял своя съсед с пистолет, който е получил като служител на МВР. Близки на жертвата казаха, че са подавани много сигнали срещу Тонев, но властите не са предприели действия.

“Дневник” събра съвети на юристи какво могат да направят хората, които попаднат в ситуация на “съседска свада”.

Три препоръки

Русия като империя, а Путин - като един от най-кървавите ѝ владетели. Така гледа на днешна Москва Марк Крамер. Не пропускайте разговора на Боян Тончев с историка от Харвард, който представи в България новата си книга.

Преди векове се ползва като лекарство, но сега я познаваме като храна. Някога е белег за богатство и власт, а сега е общодостъпна. Стефан Дечев разказва историята на на захарта.

Областта Нарин в Киргизстан е идеална за зимни спортове, но е слабо населена и липсват инвестиции. Местни семейства обаче предлагат на шепата туристи уроци по кънки и ски. Не пропускате това видео.

Човек на деня

Последната изложба на Румен Гашаров се състои от 90 картини, посветени на големия град и малкия човек. Художникът получи престижна награда за тази изложба и дари част от парите за генератори за Украйна. Той е човек на деня.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG