Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Руски духовници шпионират в София. Реформите в службите остават за друг път


Руската църква в София беше затворена, след като в края на миналата седмица България изгони предстоятеля ѝ архимандрит Васиан заради шпионаж. В неделя Костадин Костадинов, Волен Сидеров и десетки граждани се събраха пред нея с искане храмът да бъде отворен
Руската църква в София беше затворена, след като в края на миналата седмица България изгони предстоятеля ѝ архимандрит Васиан заради шпионаж. В неделя Костадин Костадинов, Волен Сидеров и десетки граждани се събраха пред нея с искане храмът да бъде отворен

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Руската църква
  • Службите
  • Нагорни Карабах

България изгони предстоятеля на руската църква в София архимандрит Васиан. Българските служби уличиха него и още двама служители на църквата в „дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси“ на България.

Външното министерство на Русия нарече решението “богохулство” и каза, че руската църква в София затваря. Българският посланик в Москва е извикан за разговор.

В неделя лидерите на „Възраждане“ и „Атака“ Костадин Костадинов и Волен Сидеров се събраха с десетки граждани пред църквата в знак на несъгласие със затварянето ѝ.

Някои български свещениците също се изказаха против затварянето на църквата, а в статус във фейсбук русенският митрополит Наум разказа за статута на храма и кой може да се разпорежда с него.

Какво обаче е правил архимандрит Васиан, преди България да го изгони? Отговорът е в този текст на Георги Ангелов.

И още шпионаж и Русия в България

Петима българи ще бъдат обвинени във Великобритания за шпионаж в полза на Русия. Те са уличени, че са участвали в “заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или непряко полезна на врага”.

Парламентът подкрепи на първо четене законопроект, според който България ще спре да внася руски петрол и ще се присъедини към европейската забрана, приета през 2022 г. В продължение на повече от година у нас действа изключение от забраната, което беше постигнато от кабинета на Кирил Петков.

Симпатизанти на проруската партия „Възраждане“ събориха част от оградата на Паметника на съветската армия в София. Монументът беше едно от местата, на които те се спряха по време на протестно шествие срещу правителството. Заради атака на паметника от футболни фенове през август Русия беше обявила, че „разследва“ инцидента, макар че няма правомощия за това.

Парламентът и службите

ГЕРБ и ДПС смятат, че сега не е подходящ момент за реформа на службите. Това казаха председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и Делян Пеевски, санкциониран от САЩ за корупция.

Повод за думите им е оставката на Атанас Атанасов от ПП-ДБ от поста председател на парламентарната комисия за контрол над службите. Той я подаде с мотива, че ГЕРБ бламира реформата, която е един от приоритетите на правителството.

Кирил Петков от ПП-ДБ каза, че са нужни “огромни реформи” на службите, но това може и да не е реформата, която Атанасов предлага.

Полина Паунова описва в “Капитал” каква точно реформа предлага Атанас Атанасов.

След оставката на лидера на ДСБ бившият вътрешен министър Бойко Рашков оглави комисията.

В същото време Антикорупционната комисия се разделя на две. Това предвиждат промени в закона за противодействие на корупцията, приети окончателно от парламента. Реформата беше един от приоритетите на правителството.

Местните избори

Докато чака отминалия ретрограден Меркурий в София, Бойко Борисов обяви кандидата на ГЕРБ за Пловдив. Това е доскорошният районен кмет Костадин Димитров. От 2011 градът се управлява от партията на Борисов като първо кмет беше Иван Тотев, а след него Здравко Димитров.

Общински служител на ръководна длъжност в Несебър е задържан при полицейска операция. Тоя е заподозрян за участие в схема за купуване на гласове за предстоящите местни избори.

Агенцията по вписванията отказа да впише д-р Таня Андреева като временен директор на болница “Шейново”. Столичният общински съвет по-рано я избра за длъжността, въпреки че не се е явила на конкурс.

Украинското зърно

България и Румъния имат “жизненоважна роля” за износа на зърно от Украйна, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Двете страни отмениха забраната за внос на украинско зърно, която бяха въвели по-рано.

Полша е сред трите държави от ЕС, които не отмениха забраната за внос на украинско зърно. Това предизвика спор с Украйна. Сега Варшава каза, че ще спре доставките си на оръжие за Киев.

Решението на парламента да отмени забраната за внос на украинско зърно предизвика протест. Първо той беше на зърнопроизводители, после групата на недоволните се разшири. Накрая протестът приключи, без да влезе в София. Какво постигна? Диляна Теохарова обяснява.

Освен за зърно, спор се води и за слънчогледа. Как обаче се появява той у нас? Разказва Стефан Дечев.

Войната в Украйна

Украинската армия съобщи, че е извършила ракетна атака срещу щаба на руския Черноморски флот в Севастопол, разположен на окупирания полуостров Крим. Назначените от Москва власти потвърдиха, че поне една ракета е поразила щаба.

Киев съобщи, че руски командири са убити при атаката срещу Севастопол. Москва до момента не е коментирала.

В неделя руските власти съобщиха и за атака на украински дрон срещу сграда в центъра на град Курск, Южна Русия.

Украйна ще получи първия от обещаните танкове Abrams от САЩ до дни, каза американският президент Джо Байдън. Вашингтон планира да даде на Киев и “значителен капацитет за въздушна отбрана”.

Пентагонът не съобщава във военната помощ за Украйна да влизат ракетите с дълъг обсег ATACMS, за които Киев настоява. Американски медии обаче пишат, че САЩ са обещали на Украйна “малък брой” такива ракети, които ще бъдат изпратени до седмици.

Русия планира да увеличи значително военните си разходи през 2024 г. Това се случва на фона на войната срещу Украйна, както и на предстоящите президентски избори, на които се очаква Владимир Путин да се кандидатира за преизбиране.

Архивни кадри разказват за войните през 20 век, белязали територията на днешна Украйна, докато Изтокът и Западът се борят за контрол над региона. Населените места от снимките са назовани с настоящите им имена.

Нагорни Карабах

Арменските сепаратисти в Нагорни Карабах са започнали да предават оръжията си и водят преговори с Азербайджан за изтегляне. Сепаратистите бяха принудени да се съгласят на примирие, предвиждащо тяхното разоръжаване след бързата офанзива на Баку.

Етническите арменци в Нагорни Карабах искат да напуснат района, a правителството в Ереван изрази готовност да ги приеме. Арменската държава поиска и незабавна намеса на ООН.

В Армения хиляди протестираха срещу правителството заради начина, по който то реагира на случващото се в региона. Десетки демонстранти бяха задържани и обвинени в неподчинение.

Сред загиналите в Нагорни Карабах е и високопоставен руски военен. Зам.-командващият подводните сили на руския Северен флот Иван Ковган е бил в региона като част от руските мироопазващи сили.

Напоследък Армения обвинява Русия, че не влиза в ролята си на умиротворител в Нагорни Карабах. В поредица последователни действия Ереван изглежда се дистанцира от Москва и поглежда на Запад. Нов курс ли е това? Отговорът е тук.

Няколко препоръки

В тази история Украйна е победила. Путин е задържан. Тече дело за военни престъпления и геноцид. Обвинител е момиченце от Мариупол, загубило всичките си близки. Постановката е “Хага”, а сцената – тази на Народния театър. Не пропускайте тази история. Аз ви препоръчвам да изгледате и видеото.

Чували ли сте някога за състезание по мързел? Такова всъщност съществува, а предизвикателството за участниците е да останат в легнало положение възможно най-дълго. Не пропускайте това видео.

Тя е двукратна европейска шампионка. А вече и носителка на медал от световно първенство. Мими Христова спечели бронза на шампионата по борба и е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG